Hosszú távon pozitívba fordulhat a tervezett budapesti olimpia mérlege, ha sikerül ingatlanszakmai alátámasztást is adni az épületek utóhasznosításához. Egy magyar csoport most épp ezen dolgozik – tárta fel egy vezető ingatlanszakember az irodahaz.info-nak.

budapesti-olimpia-eszak-csepel-300x173„Kulcskérdés, hogy mennyire lehet hasznosítani a budapesti olimpiai ingatlanjait az esemény után. Egy szakértői csapat most azt vizsgálja, hogy környezetvédelmi és környezetgazdaságossági szempontból hogyan lehet előzetesen minősíteni ezeket – tudtuk meg Baross Páltól, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) elnökétől, aki vezető munkatársaival közösen a közelmúltban Londonban tanulmányozta az utóhasznosításban érintett ingatlanok környezetvédelmi minősítési rendszerét.

Íme itt egy kép az esetleges csepeli helyszínről:

A szakember azt is elmondta, hogy a brit és más tapasztalatokat felhasználva egy teljesen egyedi, magyar minősítési rendszert akarnak kidolgozni. Kétéves programon dolgoznak, együtt szeretnének fellépni a Magyar Építész Kamarával, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségével és a Magyar Mérnök Kamarával, továbbá más szakmai szervezetekkel a minél alaposabb minősítés érdekében.

A NOB-hoz beadott budapesti pályázatban a szerzők azt ígérték, hogy a fenntartható fejlődés és a jelen és jövő generációi iránti felelősség jegyében mind a tervezett fejlesztések körének meghatározásakor (meglévő adottságok maximális kihasználása, új fejlesztések minimalizálása), mind a közlekedési rendszer kialakításakor (kötött pályás közlekedés és gyalogos-, kerékpárforgalom előnyben részesítése) már környezettudatosan jártak el, és ugyanígy kell eljárni az egyes létesítmények tervezésekor és építésekor is. „Nem épül felesleges létesítmény. A terv csak olyanokkal számol, amelyek olimpiától függetlenül rendelkezésre állnak 2024-ben, illetve olimpiától függetlenül szükségesek. Így ezek hasznosítása és fenntarthatósága, kihasználtsága biztosított. A kizárólag az olimpia lebonyolításához szükséges létesítmények mindegyike ideiglenes vagy visszabontható lesz.” – fogalmaztak a pályázatírók.

(Forrás: ingatlanpiac)