Csaknem annyi bérbeadó ipari terület található Közép-Európában, mint Németországban, a kihasználtsági mutatók pedig jobbak, mint a válság előtt. A magyar piac a régión belül is az élénkülés jeleit mutatja.

„Az ipari ingatlanok terén jelentős évtizednek számit a mostani időszak. Az átlagosnál magasabb GDP növekedés támogatja a közép-európai ipari szektort – 10 éve átlagosan a közép-európai országokban az EU átlagának 52 százaléka volt a növekedés, ma már 68 százalék. Közép-Európa dinamikusan fejlődött az elmúlt években, és további növekedés varható.” jellemezte a helyzetet Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép-európai ipari ingatlanokkal foglalkozó csapatának vezetője.

Közép-Európában jelenleg közel 18 millió négyzetméter bérbeadó modern ipari terület található, míg 10 évvel ezelőtt ez a volumen mindössze 4.6 millió négyzetméter volt. Ez a nagyságrend már megközelíti a nagy nyugat-európai piacokat, mint például Németországot, ahol jelenleg 22 millió négyzetméter bérbeadó ipari ingatlanterület található, állapították meg a Cushman & Wakefield közép-európai ipari ingatlanokkal foglalkozó szakemberei.

Magyarországon a kereslet, és a tranzakciók terén jelentős fejlődést tapasztaltak a szakemberek az elmúlt 12 hónapban. Budapraktáresten az ipari ingatlan piac üresedési rátája 21.7 százalékról 15.7 százalékra csökkent az év folyamán. Két rendkívül jelentős bérbeadás történt az elmúlt évben: a Syncreon (22,000 négyzetméter), továbbá a GE (20,000 négyzetméter) költöztek a ProLogis gyáli parkjába. Folyamatos az érdeklődés a harmadik feles logisztikai cégek részéről a nagyméretű, egy-terű, magas minőségű raktár területek iránt, így ezen ingatlanok kínálata folyamatosan csökken. A fejlődő piaci körülmények, és a kisebb kínálat miatt – elsősorban a nagy bérlők részéről – növekszik az érdeklődés a Build-To-Suit (BTS) iránt, így a fejlesztők is nagyobb hajlandóságot mutatnak az új, akár spekulatív fejlesztésekre.

Tavaly az ipari ingatlanok rendkívül kedvelt befektetési célpontok voltak. A közép-európai régióban 1.85 milliárd Euró befektetés történt 2014-ben. A befektetések terén további változások várhatóak, mivel Közép-Európa ipari ingatlanjai szinte kizárólag külföldi fejlesztők és befektetési alapok tulajdonában vannak. A régióban alacsony a helyi ingatlanokkal foglalkozó nyugdíjalapok jelenléte, mely területen növekedést prognosztizálunk.