A lakásépítéseknél 18 százalékkal csökkent a megrendelések száma, előfordulnak csúszások is a koronavírus-járvány miatt, de ezt átcsoportosításokkal próbálják kezelni – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfő reggel a köztévén. 

Az elnök elmondta, az építőipar továbbra is 335 ezer embert foglalkoztat, akik közül mintegy 15 ezer a külföldi munkavállaló, ők főként Ukrajnából és Szerbiából jöttek. Koji azt monda, a munkavállalók száma jelentősen nem változott a járvány miatt; jó hírnek nevezte, hogy a Nyugat-Európából hazatért munkavállalók nem igyekeznek vissza, és őket is foglalkoztatni igyekeznek a hazai cégek.

Koji László elmondta azt is, április végétől nem emelkednek az építőipari árak, sőt bizonyos területeken az alvállalkozók nagyobb versenye miatt még csökkennek is. Az építőipar március végéig nem érezte meg a járványt,

 

ÁPRILIS ELEJÉTŐL VISZONT LÉNYEGESEN KEVESEBB MEGRENDELÉS ÉRKEZETT, ÉS LELASSULT A MUNKAFOLYAMATOK ELŐKÉSZÍTÉSE IS.

Az adatok szerint április végén már 18 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett, mint az egy évvel ezelőtti, hasonló időszakban, miközben a járványhelyzet miatt bevezetett óvintézkedések 3-5 százalékkal növelték a költségeket.

Írta: E.F.

Forrás: Index (https://index.hu/gazdasag/2020/05/04/mar_az_epitoipart_is_sujtja_a_koronavirus-hatas/)

(Borítókép: Pascal Guyot / AFP)