Növekvő befektetői aktivitás, csökkenő nyomás a bérleti díjakon és a kihasználatlansági ráta meredek zuhanása – ezek a trendek figyelhetőek meg mostanában a budapesti ipari, logisztikai ingatlanok piacán. A régóta várt fellendülés végre kézzel foghatóvá vált, köszönhetően a 2008 óta nem látott alacsony kihasználatlansági szinteket eredményező bérbeadási volumennek – derül ki a Colliers International legfrissebb piaci helyzetjelentéséből.

A 2014-ben tapasztalt megnövekedett bérlői keresletet (128.000 nm-nyi nettó abszorpciót) követően 2015 első negyedévének végére a budapesti logisztikai ingatlanok kihasználatlansági szintje 14,5%-ra csökkent, ami még az irodapiac hasonló mutatójánál is alacsonyabb.

2014 volt az első olyan év, amikor 5 évnyi kihagyás után befektetésre alkalmas logisztikai ingatlanok újra gazdát cseréltek, mára pedig úgy tűnik, hogy ez az eszközosztály újra nyerő helyzetbe került.

2015 második negyedévében a Colliers International már három logisztikai befektetési tranzakciót regisztrált, többet, mint a teljes előző évben. Nemrég zárta le második logisztikai ügyletét, melynek során értékesítésre került a 18 ezer négyzetméteres inNove Business Park egy nyíltvégű ingatlanalapnak, melyet a Diófa Alapkezelő menedzsel.

Ami az új logisztikai fejlesztéseket illeti, található néhány jelentős méretű élő BTS igény a piacon, és több tapasztalt, valamint a magyar piacra újonnan belépni szándékozó fejlesztő is, akik jövőbeni projektjeikhez keresik a megfelelő telkeket.”

A budapesti agglomerációban, Martonvásáron kisebb, de kiváló raktárlehetőségek állnak rendelkezésére

Forrás: Portfolio   (http://www.portfolio.hu/ingatlan/ipari/egyre_nepszerubbek_a_raktarak.4.214931.html)