Az ipari ingatlanpiacon az agglomeráció egyértelműen lekörözi Budapestet. Míg utóbbi csak a harmadik legnagyobbnak számít az országban, a Budapest környéki ipari ingatlanok piaca, 40 százalékos részesedésével, elvitathatatlanul a legfontosabb raktározási lokáció Magyarországon.

Már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a hazai ipari ingatlanpiac szempontjából kiemelt szerep jut a fővárosnak. A jelentőségét jól mutatja, hogy a magyar ipari ingatlanállomány 85 százaléka Budapesten és annak környékén koncentrálódik, ezen belül is a legnagyobb területnek a budapesti agglomeráció számít, ahol a teljes magyar ipari ingatlanállomány több mint 40 százaléka található.A magyar logisztikai piac jellemzői

A Magyar logisztikai piac közel 6 millió négyzetméteres ipari ingatlanállománya 8 nagy részterületre bontható a földrajzi elhelyezkedés és méret alapján, a CBRE meghatározását használva. A főbb helyszínek a következők: Tatabánya és Esztergom környéke (M1 kelet), Székesfehérvár és Veszprém környéke (M7 közép), Győr és környéke (M1 nyugat), Miskolc és környéke (M3 nyugat), Debrecen és környéke (M3 kelet), Kecskemét és környéke (M5 Közép).
A Kecskemét környéki ipari központot leszámítva elmondható, hogy Magyarországon a fő ipari központok egy kelet nyugati irányú tengelytől északra helyezkednek el. A logisztikai területek azonban ennél sokkal nagyobb koncentrációt mutatnak. Jellemző, hogy míg Budapesten és környékén a bérelhető területek vannak túlsúlyban, addig a vidéki helyszíneken a saját tulajdonú ipari ingatlanállomány dominál.

A legnagyobb piac

A korábban bemutatott budapesti ipari ingatlan piac sem számított kicsinek, de mégis eltörpül a Budapest agglomerációjában található területekhez képest. Ez utóbbi helyszínen összesen 2,4 millió négyzetméter modern ipari terület található, vagyis háromszor annyi, mint a fővárosban. A területek körülbelül 55 százaléka került felhúzásra spekulatív fejlesztés eredményeként, míg a maradék állomány döntően saját kézben van.
Földrajzilag az agglomeráció, mint ipari ingatlan központ három részterületre bontható, északi, déli és nyugati alpiacra. A legnagyobb földrajzi koncentráció az M0-as autóút déli szektorában, és az M0-M1-M7 csomópontjában figyelhető meg, melyek a legtöbbet profitálnak a jelentős átmenő forgalomból, így a legnagyobb alpiacnak a déli számít, ahol a bérelhető állomány több mint fele is összpontosul. Ezek aránya például északon csak 11 százalékos.

Továbbra is magas az üresedés

A jelenlegi agglomerációs ipari ingatlanállomány 61 százaléka 2005 és 2010 között épült, ami a kirobbant gazdasági válság hatására jelentős túlfejlesztéshez vezetett. Az üresedési ráta átlépte a 20 százalékot, és sokáig hasonlóan magas szinten állt. Így nem csoda, hogy az elmúlt négy évben jelentősen visszaesett a fejlesztési volumen, mindössze 130 ezer négyzetméternyi új terület került átadásra. A kihasználatlanság a csúcsponthoz képest már csökkent, az üresen álló területek nagysága jelenleg 377 600 négyzetméter, így az átlagos üresedési ráta jelenleg 16 százalékos Budapest agglomerációjában. A képet azonban árnyalja, hogy több, korábban a tulajdonosok által hasznosított ház áll jelenleg teljesen üresen, melyek jelentősen emelik a kihasználatlansági rátát. A tervezett fejlesztések nagysága elég jelentős, meghaladja a 865 ezer négyzetmétert. Az agglomerációban jelenlévő legnagyobb cégek között van a DHL, az Aldi, a Geodis, a HOPI, az Auchan, a Grebrüder Weiss, és a DB Schenker.

Legek a piacon
Legnagyobb területű park:

Prologis Park Budapest-Gyál

A Prologis Park Budapest-Gyál az agglomeráció déli részén található, az M5-ös autópálya és az M0-ás körgyűrű kereszteződésénél. A parkban nyolc épület található, melyekben összesen több mint 150 000 négyzetméter raktár- és irodaterület kapott helyet. A bérlők között van az Iron Mountain, a GE, a cargo-partner, a Sauflon, a Géodis Calberson, a Nagel Hungária és a Diebold. A park jelenleg teljesen bérbe van adva.
Legnagyobb kiadó területű park:

ÁTI-Sziget Ipari Park

A park a Csepel-szigeten, Szigetszentmiklós és Szigethalom között helyezkedik el, melyet 2002-ben hoztak létre. A létesítmény összesen 87,7 hektáron helyezkedik el, ahol összesen 84 ezer négyzetméter raktárterület kapott helyet. Jelenleg ebből 36 ezer négyzetméter a kiadó területek nagysága. Az irodaterület 34 ezer négyzetméter, melyből jelenleg 28700 kiadó.
A bérleti díjként 2 eurót kell fizetni négyzetméterenként a raktárterületek esetében, míg az irodáknál a a bérleti díj 5-7 euró/nm. A terület-fenntartási díj (üzemeltetési költség) 0,26 EUR / nm. A bérlők között van a Nilfisk-Advance Termelő, a Tisztítóberendezés-gyártó Kft., az Industrial Technique Hungary Kft. (Atlas Copco Tools AB csoport tagja), az Óbudai Sütőipari Zrt, a Draspó-Tempó Autó és Szolgáltató Kft., a Dr. Marcus Hungary Kft., a Cover Logistics Kft., az Ostorházi Bevonattechnikai Kft., a Persecutor Vagyonvédelmi Kft. és a Forest-Papír Kft.

Legdrágább ipari park:

East Gate Business Park (EGBP)

A park 2007-ben készült el, Budapest észak-keleti vonzáskörzetében található, Fóton. A komplexumban 140 ezer négyzetméternyi raktárterület került kialakításra, melyből jelenleg 6000 négyzetméter ál üresen. Bérleti díjként 4 eurót kérnek el négyzetméterenként, mely az egyik legdrágábbnak számít a Raktár.info adatai szerint. Az irodákért 8,5 euró/nm-t kérnek el. A park bérlői között van a General Electric, a Philip Morris, a Lear Corporation, az Igepa, a Nefab, és a Central Drinks.
A legolcsóbb ipari park:

Trimarán Raktárbázis

A Trimarán Raktárbázis Budapest belvárosától 30 km-re, Monor ipari zónájában helyezkedik el. A 32 ezer alapterületű komplexumban 7 épület található, melyek összeterülte valamivel több, mint 13 ezer négyzetméter, melyből jelenleg 10400 négyzetméter kiadó. A bérleti díj a Raktár.infoadatai alapján a legalacsonyabbnak számít Budapest agglomerációjában, mindössze 1,4 eurót kell fizetni négyzetméterenként. A létesítményben 650 négyzetméteren irodák kaptak helyet, esetükben a bérleti díj 3,5 euró/nm.

 

(Forrás: http://www.resourceinfo.hu/)