…a bérlő-bérbeadó viszonyról és az aktuális trendekről

Az In-Management Kft. mind az iroda-, mind a raktárpiacon jelentős szerepet vállal, ezért az elmúlt időszak változásait első kézből megtapasztalhatták. Most Petrik Zoltán értékesítési igazgatót kérdeztük a bérlő-bérbeadó viszonyról és az aktuális trendekről.


– A javuló gazdasági adatok és a növekvő GDP hogyan csapódik le az ingatlanpiacon általánosságban?

– A vállalkozások most könnyebben jutnak forráshoz, ami pozitívabb jövőképet generál számukra, ennek egyik áttételes következménye, hogy az ingatlanpiacon is aktívabbak: nagyobb területet bérelnek vagy akár vásárolnak is. Egybérlős ingatlanjaink esetében jellemző folyamat, hogy a bérleményt végül akár meg is vásárolják. Mi a sokrétű portfóliónk segítségével az ügyfelek megtartására törekszünk, így a változó üzleti hangulatot és igényeket úgy próbáljuk meg kielégíteni, hogy lehetőség szerint – ha megfelelő paramétereket tudunk kínálni – a meglévő partnereinket egyik házunkból átköltöztetjük a másik ingatlanunkba; mindemellett természetesen folyamatosan érkeznek új cégek is.

– A bérlő-bérbeadó viszonyban miféle változások figyelhetők meg?

– Az a trend nem változott továbbra sem, hogy olyan bérlőkkel tárgyalunk „B” vagy „B+” kategóriás irodáinkra, akikkel 6-7 évvel ezelőtt még csak kizárólag „A” kategóriás irodaházakban találkozhattunk. Ma már a műszaki korszerűsítéseknek és az épületeink esztétikai megújulásának köszönhetően az igényes munkakörnyezetet kereső cégeket is ki tudjuk szolgálni. Mind az iroda-, mind a raktárpiacon jellemző tendencia, hogy az árcsökkenés megállt, csak különleges esetben történhet meg, hogy nagyon alacsony áron realizálódik egy szerződés. Sőt, már az is előfordul, amit korábban nagyon régen tapasztaltunk, hogy egy adott területre a bérlőjelöltek versenyeznek. Ez hangsúlyozottan igaz a raktárszegmensre, de az utóbbi 2-3 hónapban tapasztalunk ilyet az irodapiacon is.

– A tárgyalások során továbbra is az ár „visz mindent”?

– A tárgyalások során gyakran azt tapasztaljuk, mintha szép lassan visszafelé haladnánk az időben. Vagyis ismét a válság előtti tárgyalási módszerek kerülnek előtérbe – amelyek nem a minden áron történő költségmegtakarításra összpontosítottak és pozitívan gondolkodtak a jövőről –, így gyorsabban jutunk el a szerződéskötésig még nagyobb területek esetében is. Persze a bérlők tudatossága bérleti díj tekintetében változatlan, de a tárgyalások során mindig találunk olyan konstruktív megoldást, amit mindkét fél számára optimális. Emellett az a tendencia továbbra is érvényes, hogy mindenki újra akarja értékelni a bérleti díját, ami az újraárazott termékeknél nyitott fülekre talál bérbeadók részéről. Ilyen igény hozzánk már ritkábban érkezik, mert az aktuális piaci trendekhez és árakhoz igazodtunk, megtaláltuk azt az ársávot, amit a bérlők elfogadhatónak tartanak. Ennek következtében az átlagos „B” kategóriás ingatlanjaink a piaci átlagnál magasabb kihasználtsággal rendelkeznek.

– A raktárpiac tekintetében mások a célcsoportok, ezért nyilvánvalóan más folyamatok kerülnek előtérbe.

– Így van. Bár korábban is rendelkeztünk 10-12 ezer négyzetméternyi területigényeket kiszolgálni képes ingatlanokkal, de az elmúlt egy évben most ezekre az ipari épületekre is mutatkozik kereslet. Jellemzően az árcsökkenés már egy ideje itt is megállt, amit bizonyít, hogy a konkurenciával már nem kell kiélezett versenyt vívnunk. Ennek két oka lehet: egyrészt jól pozícionáltuk az ingatlanjainkat reális pénzügyi konstrukciókkal, másrészt jó lokációt tudunk biztosítani. Így például a budaörsi régióban hangsúlyosan jelen vagyunk, ahol több ipari épületet is megvásároltunk, de a közel 12.000 négyzetméteres monori ingatlanunkra is fokozottan figyelünk, ami releváns opció lehet azoknak, akik az M0 közelében nagyobb raktárterületet akarnak bérelni 400-500 négyzetméter fölött.

(Forrás: http://www.in-management.hu/aktualis-hirek/hogyan-bereljunk-es-adjunk-berbe-ingatlant)