A felfedezést tevő kutatók számítottak rá, hogy vizet fognak látni…

MÁRCIUS, 2018
Csillagászat
Élet
Társadalom

Nagy mennyiségben találták meg a víz nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörében a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével a NASA kutatói – írja az MTI. A felfedezést tevő kutatók számítottak rá, hogy vizet fognak látni, az viszont meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak.

A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a Szaturnuszéval, de háromszor annyi víz található a légkörében. Bár a Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygók egy csillag körül.

Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerünket

– írja Hannah Wakeford, a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa és a kutatás egyik vezetője a Hubble honlapján. „Az exobolygók megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük”.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et. Jelenleg az exobolygó több mint 20-szor közelebb van csillagához, mint a Föld a Naphoz. A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint.

A kutatók bolygó légkörén átszűrődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a nagy mennyiségű vízpára jelenlétére. A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok használatával egy exobolygónak a jelenlegi technológiával elérhető legteljesebb spektrumú képét sikerült megalkotniuk a szakértőknek. „Ez a spektrum eddig a legszebb példa arra, hogyan nézhet ki egy exobolygó-légkör” – írja Wakeford.

A kutatók a továbbiakban a NASA 2019-ben az űrbe kerülő James Webb űrteleszkópját tervezik használni, hogy még teljesebb színképet kapjanak.

(Forráa: Index.hu)

„Tudjuk, hogy a legtöbb csillag körül vannak világok is, de azt nem tudjuk, van-e valamelyiken élet. Az biztos, hogy a mi világunkon van, de ebből még nem derül ki, hogy ez normális-e vagy sem. Lehet, hogy az élet valamilyen különleges dolog, ami csak egyszer fordult elő, és a másik világokon nincs senki, aki ezen gondolkodhatna.

Randall Munroe