Az egyre népszerűbb biblioterápia a legkülönfélébb élethelyzetekben használja az irodalmat lelki átalakításra, gyógyításra.

 

 

A könyvek jótékony hatása az emberek lelkivilágára évezredek óta ismert, de tudatosan, kúraszerűen nagyjából száz éve kezdték alkalmazni a biblioterápiát az angolszász világban. A biblioterápiának mára számos válfaja alakult ki: alkalmazzák egyénileg és csoportosan; a klinikai gyakorlatban, idősotthonokban, börtönökben és könyvtári környezetben, daganatos betegek támogatására, a pályaorientációban, a karriermenedzsmentben és a gyógypedagógiában, gyermek- és kamaszkori traumák oldására vagy a női életszakaszok tudatos feldolgozására.

 

A biblioterápia úgynevezett szelíd gyógymód, tehát súlyos esetben a könyvek nem helyettesítik sem a gyógyszereket, sem a szakértő terápiát. A  nemzetközi szakirodalom ugyanakkor számos pszichés eredetű problémával – egyebek mellett kényszerbetegséggel, önsértő magatartással, evészavarral, álmatlansággal, alkoholfüggőséggel, szexuális rendellenességgel vagy depresszióval – küzdő páciens esetén elért sikerekről számol be.

(Forrás: HVG)