Nem igaz, hogy a környezettudatos életmód drága. Mi nem csupán megcáfoljuk ezt a kijelentést, de abban is segítünk, hogyan tegyél félre pénzt egy kis odafigyeléssel!

 

Rengeteg tévhit él a környezettudatos élettel kapcsolatban, az egyik például az, hogy sok pénz kell hozzá. Erről valószínűleg a drága biotermékek is tehetnek, pedig az energiatakarékosság vagy az újrahasznosítás is azt a célt szolgálja, hogy a zsebedben is több pénz maradjon. A Greatist adott nekünk néhány tippet, hogyan spórolhatunk úgy, hogy jót teszünk a bolygónknak is. 

Főzz okosan

Válts textilszalvétára!

A textilszalvéta tartósabb, mint a papír, így pénzt takarít meg neked. Használata csökkenti a felhalmozott hulladékmennyiséget, textilszalvétában ráadásul a tízórai és az uzsonna is sokkal gusztábban fest.

Főzz otthon!

Biztosan rájöttél már, hogy azokat az ételeket, amiket az éttermekben kaphatsz, fillérekből is kihozhatod a saját konyhádban. Ráadásul nem ez az egyetlen előnye annak, ha otthon készíted el a vacsorádat. Gondolj csak bele, hogy mennyi energiát spórolsz a Földnek, és mennyi pénzt magadnak, ha nem fizeted ki a csomagolópapír árát.

Használd ki a maradékhőt!

Ha a sütőt öt perccel étkezés előtt kapcsolod ki, az étel tovább sül, te viszont energiát takarítasz meg. Ha pedig a tésztavacsorádnál a tökéletes al dente élményt szeretnéd elérni, forrald öt percig a tészta alatt a vizet, majd kapcsold le a tűzhelyt, és hagyd rajta további öt percig!

Egyél kevesebb húst!

A hús sem a pénztárcádnak, sem a környezetnek nem a legjobb megoldás. Az Amazonas menti erdőségek 70 százalékának pusztulásáról például a marhatenyésztés helyigénye tehet, a hústermelés pedig sokkal több szén-dioxid-kibocsájtásért felelős, mint bármely más fehérje előállítása. Persze nem kell átállnod a vegán étrendre, ha nem akarsz, viszont ha beiktatsz néhány vegetáriánus menüt a hetedbe, egyszerre spórolhatsz pénzt, ismerhetsz meg új ízeket, és segíthetsz a bolygónkon.

Termeszd meg a levesbe valót!

A növénytermesztés sokkal könnyebb, mint gondolnád, ráadásul megspórolod vele a más kontinensekről érkező zöldségek és gyümölcsök repülőútját. Ha pénzt szeretnél megtakarítani, ültess a kertedbe (vagy az erkélyeden) paradicsomot, salátát vagy zöldbabot, a konyhádban pedig biztosan elfér néhány fűszernövény is.

(Forrás: Divány)