Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhatóság a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját, ami alapján készítettünk egy térképet, így ha kíváncsi rá, könnyedén rákereshet, hogy be vannak-e jelentve a pénztárosok a boltban, ahogy vásárolni szokott, vagy hogy legálisan foglalkoztatják-e a pincért a kedvenc éttermében.

 

 

Az adóhatóság a honlapján ezen adózók nevének (székhelyének, adószámának) feltüntetése mellett a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is nyilvánosságra hozta. A listán összesen 4110 cég, egyéni vállalkozó és természetes személy szerepel, ezt a névsort vittük térképre.

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató és a NAV által lefülelt cégek listája (kattintson a sorra)

Az adatokat úgy ábrázoltuk, hogy az is látszódjon, hogy melyek a necces foglalkoztatás által leginkább érintett települések. A bordóval jelölt településeken az adott településekre bejelentett cégek legalább 10 százaléka rajta van a feketelistán, de még a naranccsal jelölt települések is eléggé fertőzöttnek számítanak.

Az adatok ábrázolása alapján az látszik, hogy a munkavállalók be nem jelentése az egész országot érintő probléma, gyakorlatilag alig vannak a térképen fehér foltok, és főleg a nagyvárosokban koncentrálódnak a problémás esetek. A térképen cégek nevére is kereshet.

Forrás: Index