KINEK KÖTELESSÉGE KIFESTENI?

Évekig dolgozik nap mint nap egy cég egy-egy ipari albérletben és mikor beköltözött, nekifogott dolgozni, akkor bizonyára kifestve, tisztán vette át a bérleményt. A munka alatt meg  – bármilyen tisztasági előírásokat betartva is dolgoznak, –  a falak koszolódnak. Néha jegyzetekre is alkalmazzák, máskor meg az enyv vagy valami ragasztó fröccsen rá…a por meg mindig száll, a fal szürkül-szürkül – és még sorolhatnánk az akaratlanul is piszkító véletleneket munka közben – és akárhogy vigyáz is rá a cég átadáskor, de közben is saját munkakörülményeik szinten tartása céljából is felmerül a kérdés:

KINEK KÖTELESSÉGE KIFESTENI?

A BÉRLŐ szemszögéből a dolog egyértelműnek tűnik: Ő csak bérlő, nem tulajdonos, hát fessen vagy festessen a tulajdonos! Ráadásul, ha gondos, és óvta is a bérelt munkahelyet, hát akkor még lelkiismereti aggályok nélkül mondhatja, hogy a tulajdonosé  – akinek havi komoly bérleti díjakat fizetek, – a kötelezettség, hogy „rendben tartsa” a tulajdonát: Festessen hát Ő!

A BÉRBEADÓ szempontjai teljesen mások! Kiadtam megfelelő festéssel, tisztán, hát így is akarom visszakapni!

Természetesen mind a két fél azt gondolja, hogy neki van igaza. Ez egyértelmű! De sajnos nem az!

Ezért kell az elején a szerződésben tisztázni ezt a kérdést (is) és fixálni a kötelezettségeket.

A lényeg a következő:

Precíz szerződést kell kötni, mindenre kitérőt! Tartalmazza a festés, felújítűs, karbantartás részleteit! Tisztázni kell a szavak értelmét is: mit jelent a „tisztasági festés”, mit a „karbantartás”, joga van-e a bérlőnek a tulajdonos megkérdezése nélkül átfesteni a bérleményt, stb, stb.

Tisztázni kell – mint minden szerződésben a jogokat és  – nagyon tisztázni – a kötelezettségeket. mindkét részről.

Nehogy harag és kellemetlenség legyen belőle!