A tudomány szerint ezért válnak az emberek idősebb korukra boldogabbá!

Az ember boldogságszintje nagyban függ az életkorától – állapította meg a London School of Economics and Political Science által publikált tanulmány, amely révén 17 és 85 év közötti embereket kérdeztek meg, hogy mennyire elégedettek az életükkel.

Az eredmények eléggé meglepőek lettek, hiszen az derült ki, hogy a legtöbb ember 23 és 69 éves korában érzi magát a legboldogabbnak.

De miért is?

Egy Harvard Egyetem által végzett kutatás során a szakértők 700, 75 éves nőt és férfit kérdeztek meg és követték életüket nyomon egészen fiatalkoruktól kezdve nyugdíjbavonulásukig. A válasz pedig az volt, hogy nem a pénz, a vagyon miatt lesz boldog egy ember, hanem az emberi, baráti kapcsolatainak szorossága járul hozzá ahhoz, hogy jól és biztonságban érezze magát valaki.

Ami ronthat a boldogságszint alakulásán az a válás, amely gyakran magányosságot, szorongást, depressziót idéz elő. Ezt lenne képes ellensúlyozni az erős baráti kör, az emberi kapcsolatok, akik nem engedik el a rossz passzban lévő társuk kezét, hanem ott állnak mellette, bármilyen bajba is keveredjen az illető.

Vannak olyan kutatók, akik képesek már 30 évre előrevetíteni egy most 50 éves ember boldogság, elégedettségi és egészségügyi állapotának szintjét.

A szakértők azt is megjegyezték a tanulmányban, ahogy egy ember idősödik, úgy válik bölcsebbé és szemléli az életet másképp, egy boldogabb perspektívából. Ezt bizonyítja az a kísérlet is, amikor az idős embereknek a múltból származó szomorú és örömteli pillanatokat felsorakoztató képeket mutattak, a kísérletben résztvevő emberek inkább a jó, boldog pillanatokról beszéltek, azon nosztalgiáztak, és utána is hajlamosak voltak a jelen pozitív dolgait kiemelni.

(Forrás: http://filantropikum.com/a-tudomany-szerint-ezert-valnak-az-emberek-idosebb-korukra-boldogabba/)

Mitől leszünk boldogok?

Szépség, pénz, hírnév, szerelem. Egyeseknek látszólag mindenük megvan, mégis elégedetlenek. De vajon mégis mitől függ a boldogság?

Ha feltesszük valakinek ezt a kérdést, valószínűleg probléma nélkül felsorol legalább négy-öt dolgot: karrier, lakás, pénz, egészség, tökéletes külső, szerelem.

Míg sokan esetleg a pénzt neveznék meg legfőbb örömforrásként, érdekes módon kutatások szerint az anyagi javak a legritkább esetben biztosítanak hosszú távra boldogságot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy pszichológusok megállapították, még az olyan különösen szerencsés események sem jelentenek tartós elégedettséget, mint például a lottófődíj megszerzése.

A tudományos világot régóta foglalkoztatja a boldogság titka, és az évszázadok folyamán számtalan elmélet látott napvilágot ezzel kapcsolatban. Albert Ellis azt állította, hogy a boldogságot nem a külső körülményekben kell keresni, mert az attól függ, hogy hogyan értelmezzük az eseményeket, és hogyan viszonyulunk a világhoz.

Az olyan nagynevű brit filozófusok, mint John Locke vagy Jeremy Bentham, úgy gondolták, hogy elégedettségünket az életünk során megélt pozitív élmények száma határozza meg.

(http://www.lafemme.hu/eletmod/1596_mitol_leszunk_boldogok)

De vajon mi az igazság, és miért nem tudunk felhőtlenül örülni a mindennapoknak?

 

Na, erre próbáljunk válaszolni…!

 

Folytassuk…?